Šansa za male akcionare

Bez autora
Jul 04 2011

Manjinski akcionari firme Kontejnerski terminal i generalni tereti imaće mogućnost da svoje akcije prodaju po istoj cijeni koja bude važila za državni paket. Svi manjinski akcionari koji to žele, trebalo bi da daju pismenu pristaju na prodaju akcija po istoj pojedinačnoj cijeni po kojoj se prodaju akcije iz državnog paketa u postupku privatizacije. Saglasnost svakog zainteresovanog akcionara koji želi da proda akcije sa državom, trebalo bi da bude data u periodu od donošenja ove odluke na Skupštini do početka postupka privatizacije. Nedavne odluke skupštine akcionara imaju višestruke koristi, a najvažnija je ona o dokapitalizaciji vrijednoj 10.618.500 eura. Važna činjenica je to da ce novac od predstojeće dokapitalizacije biti uložen u socijalni program kao i za nabavku opreme što će firmu učiniti mnogo profitabilnijom, a samim ti atraktivnijom za predstojeći tender.

Šansa za male akcionareManjinski akcionari firme Kontejnerski terminal i generalni tereti imaće mogućnost da svoje akcije prodaju po istoj cijeni koja bude važila za državni paket, saopštio je opunomoćeni advokat malih akcionara Vladan Gačević za Pobjedu.

"Svi manjinski akcionari koji to žele, trebalo bi da daju pismenu pristaju na prodaju akcija po istoj pojedinačnoj cijeni po kojoj se prodaju akcije iz državnog paketa u postupku privatizacije. Saglasnost svakog zainteresovanog akcionara koji želi da proda akcije sa državom, trebalo bi da bude data u periodu od donošenja ove odluke na Skupštini do početka postupka privatizacije", kazao je Gačević.

On je ocijenio da nedavne odluke skupštine akcionara imaju višestruke koristi, a najvažnija je ona o dokapitalizaciji vrijednoj 10.618.500 eura.

"Važna činjenica je to da ce novac od predstojeće dokapitalizacije biti uložen u socijalni program kao i za nabavku opreme što će firmu učiniti mnogo profitabilnijom, a samim ti atraktivnijom za predstojeći tender", dodao je Gačević.

Prošlogodišnji tender je propao zbog nedovoljno velikog paketa akcija koji je država nudila na prodaju.

Uz državu, koja posjeduje većinski paket od 54,05 odsto Kontejnerskih terminala, pojedinačno najveći vlasnici akcija su investicioni fondovi koji kontrolišu zajedno oko deset odsto.

Postojeći osnovni kapital društva iznosi 65,19 miliona eura, odnosno raspoređen je na 56,76 miliona akcija nominalne vrijednosti 1,14 eura.

Dioničari kompanije Kontejnerskih terminala donijeli su na skupštini akcionara odluku da se ta firma dokapitalizuje sa 10,6 miliona eura. Na taj način, udio državnog kapitala u barskoj kompaniji je povećan sa 54,05 na 66,7 odsto akcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik